Varför behöver vi vitaminer?

Why-do-we-need-vitamins

För att vår kropp ska fungera korrekt så behöver den vitaminer. En del vitaminer är så kallade essentiella. Det betyder att de är livsviktiga. Dock så kan inte kroppen skapa dessa på egen hand, utan vi behöver tillföra det via livsmedel eller kosttillskott. Ordet vita kommer från latinet och betyder liv. Om det är så att du har brist på en eller flera vitaminer så kan det ge dig bristsjukdomar.

Av alla vitaminer som finns så är det 13 som är essentiella. I dessa ingår alla fem B-vitaminer och D-vitamin. Vi behöver D-vitamin för att bygga upp samt hålla våra tänder och vårt skelett starka. Vitamin B6 och B12 behöves för att dela celler och bilda röda blodkroppar. Sedan är vitamin B2 och B5 bra för håret och huden. Det finns B-vitaminer och D-vitaminer naturligt i den kost vi äter. D-vitamin skapas även i kroppen genom solen. Om du ser till att äta mycket kött, fet fisk, skaldjur samt spannmål och ägg, mjölk och yoghurt så får du i dig en mängd olika sorter av B-vitaminer och D-vitaminer. Det är inte ovanligt att ha brist på D-vitamin under höst och vinter, då solen inte lyser lika mycket varje dag.

Motverka vitaminbrist genom tillskott

Många av våra vitaminer finns som sagt i vår föda, alltså i den mat du äter. Ofta är det dock så att man får äta extrema mängder av vissa livsmedel för att komma upp den dagliga rekommenderade dosen. För att undvika risken att få brist på dessa vitaminer så kan det vara bra att äta extra i form av tillskott.

B-vitaminbrist kan ge anemi eller bestående nervskador. Det kan ge benhinneinflammation. Dock kan du få hjälp genom att gå till en kiropraktor och få ordning på din kropp, samt se till att få i dig B5 som stärker benhinnorna.  D-vitaminbrist är en av de vanligaste bristerna vi har. Detta vitamin finns naturligt och vi får i oss det genom att vara ute mycket i solen. Dock lyser solen bara ett par månader om året här i Sverige, vilket leder till att vi svenskar ofta har brist på det.

Kännedomen om våra livsviktiga vitaminer har vi inte alltid haft. Man har bara känt till det i runt 100 år. Det var när man började analysera och undersöka flera bristsjukdomar så som skörbjugg och engelska sjukan som läran om vitaminer började ta form. Det var då man insåg att bristerna uppkom om kroppen inte hade vissa ämnen och dessa ämnen kom att kallas för vitaminer. Dagsbehovet av vitaminer anges som RDI som står för rekommenderat dagligt intag och detta värde kan variera med ålder, kön med mera.