Symptom på B-vitaminbrist

Symptoms-of-Vitamin-B-deficiency

Symptomen på B-vitaminbrist varierar en hel del mellan individer. Sedan kan det även vara olika beroende på vilken B-vitamin man har brist på. En del symptom tar många år innan de upptäcks eller syns, andra kan bero på att det även är andra saker än enbart brist på B-vitamin. Du som känner av en del symptom kan göra ett blodprov hos läkaren för att avgöra vilket eller vilka B-vitaminer du har brist på.

Ett symptom på att du har brist på B-vitamin är att du kan vara lättretlig eller att du lider av en depression. B-vitaminer är något som behövs för att cellerna i hjärnan ska fungera på normalt sätt. Du som har brist på -vitamin och då främst folat, kan känna dig irriterad så väl som att du kan känna dig nedstämd. Det kan i sin tur leda till en depression. Det går att åtgärda bristen genom att äta extra tillskott av folat och B12.

En långvarig brist av B12 kan ge dig skador i ditt nervsystem. Om du drabbats så får du domningar och minskad muskelstyrka i dina fötter, underben, händer samt i dina underarmar. Sedan kan det även ge dig sämre vibrations- och koordinationssinne.

Andra symptom är barnlöshet, eller upprepade missfall. Det kan vara brist av B-vitamin hos både mannen och kvinnan i detta fall.

Sedan finns det symptom som tyder på brist på B-vitamin och det är då dina slemhinnor i kroppen påverkas. Det kan ge en röd och irriterad tunga, eller irriterade mungipor. Ett tidigt symptom på B-vitaminbrist är sveda på tungan.

Trötthet och yrsel är ett annat symptom på att du har brist på B-vitamin. Det kan vara så att din brist lett till anemi, eller blodbrist.

Brist på B vitamin kan ge dig blodbrist

Om du har brist på B-vitamin så kan det göra att du får blodbrist, eller anemi som det även heter. Om du får i dig alldeles för lite av B12, så kommer det bli att det bildas alldeles för lite av röda blodkroppar. Det i sin tur gör att kroppen inte får tillräckligt med syre. Vitamin B12 behöver din kropp för bland annat tillväxt, celldelning, bildning av proteiner och vävnader.

Vitamin B12 måste tillföras via föda eller tillskott eftersom din kropp inte kan tillverka det på egen hand. Livsmedel med högt innehåll av B12 är bland annat mejeriprodukter och kött.

Om du känner dig trött och orkeslös så kan det vara symptom på blodbrist och brist på B-vitamin. Du kan även känna dig yr så väl som att du snabbt blir andfådd. Andra symptom är hjärtklappning och huvudvärk samt att du kan känna av öronsus. Även slemhinnor påverkas i form av tungsveda, blödningar i tandköttet och sprickor i mungiporna. Om du får en allvarlig brist av B12 så kan du få svårt att gå, svårt att minnas saker samt gå in i en depression.